دانلود پایان نامه رشته دامپزشکی

مفهوم و ماهیت امنیت زیستی و ارائه راهکارهایی برای مهار بیماری با تاکید بر بیماریهای عفونی

 
*قابل استفاده برای رشته های محیط زیست و علوم دامی
 
چکیده:
طراحی برنامه‌های امنیت زیستی اهمیت زیادی در فراهم‌آوردن شرایط مناسب برای بروز حداكثر توان بالقوه ژنتیكی گله‌های طیور دارد. مطالعات نشان می‌دهد هرچه محیط زندگی پرندگان پاكیزه‌تر باشد رشد بهتری خواهند داشت. گروهی از پژوهشگران اعلام كرده‌اند كه  جوجه‌هایی كه درمحیط‌ عاری از میكروب قرار دارند، 15 درصد سریعتر از جوجه‌های حاضر درمحیط معمولی رشد می‌كنند. در مطالعات دیگری نیز مشخص شده‌است جوجه‌ها در یك محیط پاكیزه رشد بهتری از جوجه‌های حاضر در یك محیط معمولی و مكرراً استفاده شده دارند، حتی اگر در محیط‌های اخیر هیچ نوع بیماری رخ نداده و یا هیچ آسیب‌رسان  خاصی جدا نشده‌باشد(6). مشاهدات و تجربیات عملی بر احتمال بیشتر وقوع بیماری در مزارع با تولید مستمر بدون وقفه و دارای سالنهای نزدیك به هم در مقایسه با مزارعی كه بین دو دوره پرورش، برای مدت زمان خاصی سالن‌های خالی می‌مانند و در ضممن فاصله مناسبی بین سالنها وجود دارد صحه می‌گذارد. بعضی از عوامل بیماری‌زای مقاوم مانند ویروس گامبورو و باكتری سالمونلا شانس زنده‌ماندن بیشتری در دوره‌های تولید  بی‌وقفه دارند. در این شرایط پرندگان فشار بیشتری را از سوی میكروب‌های غیر اختصاصی نظیر اشرشیاكلی استریتوكوكها، استافیلوكوكها و مخمرها تحمل كرده و چه بسا این موضوع در مواردی منجر به وقوع همه‌گیری شود.
 
 با اجرای یك برنامه امنیت زیستی مناسب، می‌توان از بروز خسارت سنگین جلوگیری كرد. گذشته از آن فشار روانی كاركنان نیز كاهش یافته و زمینه برای اندیشیدن به موضوعات دیگر از جمله توسعه مزارع، انجام تحقیقات، بهبود كیفیت و ایجاد تنوع در محصولات فراهم می‌آید. پیشگیری از بیماری بسیار راحت‌‌تر و ارزانتر از درمان می‌باشد.(13) بعنوان مثاب آمریكا و مكزیك درحالی به اجرای این برنامه‌ها تن دادند كه میلیونها دلار خسارت متوجه آنها شده‌بود. همه‌گیری اخیر با سوی فوق حاد آنفولانزای مرغی  در جنوب‌شرقی آسیا كه به مرگ صدمیلیون پرنده منجر شد براین فكر كه بدون توجه كافی به اصول امنیت زیستی می‌‌توان سودهای سرشار از راه پرورش متراكم طیور بدست آورد،خط بطلان كشید. ضرروزیاان برخی از بیماریها عامل كاهش كارآیی ضریب تبدیل غذایی است. امروزه مصرف‌كنندگان انتظار دارند كه محصولات غذایی از جمله گوشت مرغ عاری از باقیمانده شیمیایی از جمله پادزیست‌ها باشد، لذا جلوگیری از درگیریها باكتریایی متداولی چون بیماری مزمن تنفسی مخلوط با آلودگی كولی فرمی  با كمك‌گرفتن از برنامه‌های امنیت زیستی لازم است. بنابراین بررسی كامل و تدوین معیارها  شناسایی نقاط ضعف و شناسای نقاطی كه قابل بهبودی می‌باشند و طراحی برنامة رسیدن به این معیارها می‌بایست به اجرا درآیند.
 
 برنامة امنیت زیستی در صنعت طیور نباید بعنوان یك هزینه غیر ضروری تلقی شده، بلكه این اصول یك سرمایه‌گذاری مطمئن و درازمدت برای تأمین آینده‌ای روشن و سودآور می‌باشد. حداكثر هزینه‌‌ای كه برای عادی‌نگهداشتن یك مرغداری از اجرام بیماریزا اعمال می‌شود شاید كمتر از یك درصد كل هزینه تولید باشد. با پیشرفت‌های انجام گرفته در صنعت طیور، برنامه‌های امنیت زیستی پا را از محدوده یك مرغداری، مجموعه، منطقه یا شهر فراتر نهاده و به سطوح كشوری و یا حتی قاره گسترش یافته‌اند. موفقیت برنامه‌های امنیت زیستی نیازمند همكاری همه جانبه تمامی افراد مسئول و دست‌اندركار در صنعت طیور و انعطاف‌پذیری و قابلیت اجرا همراه با فشرده، همه جانبه و فراگیربودن نگاه پیشگیرانه در طراحی این برنامه‌ها، خواهد بود. اجرای گاه‌به‌گاه این برنامه‌ها و یا اجرای منقطع و ناهماهنگ آنها در یكی از بخش‌های صنعت طیور بدون توجه به بخش‌های دیگر، تأثیر و بازدهی طرحها را با مشكل مواجه خواهد ساخت. به منظور دستیابی به نتیجه مطلوب، برنامه‌های امنیت زیستی برای تمامی بخش‌های گوناگون این صنعت طراحی و معرفی شده‌است. 
 
 
 
کلمات کلیدی:
امنیت زیستی
بیماریهای عفونی
طراحی امنیت زیستی
کاهش بیماریهای عفونی با امنیت زیستی
 
 
 
 
فهرست مطالب

فصل اول:معرفی امنیت زیستی بعنوان روشی برای كاهش بیماریهای عفونی

 نوع عامل بیماریزا 
    ویروسها 
    باكتریها 
 قارچها 
كلامیدیاها، ركیتزیاها و مایكوپلاسماها 
تك‌یاخته‌ایها 
 كرمها 
 چگونگی ورود عامل بیماریزا
روند تأثیرگذاری بیماریزا در بدن و سازوكار بیماریزایی 
 رهاسازی و انتقال بیماریزا 
 

فصل دوم:معرفی مفهوم امنیت زیستی

* ضوابط بهداشتی گله‌های مرغ نسب(دودمانی): 
 ضوابط بهداشتی گله‌های مرغ مادر:
 ضوابط بهداشتی كارخانجات جوجه‌كشی:

 

فصل سوم:راهكارهای مهار بیماری بوسیله برنامه‌های امنیت زیستی

 *  كیفیت آب 
میكروب‌شناسی
آبهای شیرین: 
 آبهای آلوده با فاضلاب
تعداد باكتریها 
* لپه‌های زیستی  
 انواع لایه‌های زیستی قابل مشاهده در لوله‌های سالن مرغداری كدامند؟ 
  ارتقاء كیفیت آب با استفاده از روشهای تصفیه 
 آهن‌زدایی
 نرم‌كننده‌ها 
 تصفیه مردابی